Salam hormat, apa kabar?

terima kasih kerana sudi follow artikel-artikel saya..

Insha Allah saya akan terus berkongsi di blog www.mamabaryani.com tentang potensi perniagaan di ebay.

saya tahu, ada mata-mata yang kurang senang apabila saya berkongsi bisnes ebay ini terutamanya barang apa yang dijual. di mana saya kongsi secara terbuka. kerana ini akan menambah pesaing di ebay oleh seller yang sama.

tapi prinsip saya mudah. rezeki ni Allah yang bagi, bukan boss yang bagi, bukan kawan anda yang bagi dan bukan makhluk Allah yang bagi.

makhluk Allah itu hanyalah perantara shj untuk menyampaikan rezeki kepada setiap hambaNYA.

sama juga seperti bisnes di ebay. bisnes di ebay ini adalah perantara (platform) sebagai marketplace yang berpotensi untuk mendapatkan rezeki sampingan anda.

ok berbalik pada topik asal,

anda tau apa barang yang laris terjual di ebay dalam masa kurang 10 saat ini?

ni faktanya

  1. Jam tangan terjual di ebay setiap 3 saat
  2. Smartphone terjual di ebay setiap 4 saat
  3. Baseball card terjual di ebay setiap 4 saat
  4. Dress terjual di ebay setiap 6 saat
  5. Kasut wanita terjual di ebay setiap 6 saat
  6. Home decor terjual di ebay setiap 8 saat
  7. necklace terjual di ebay setiap 10 saat

Anda boleh rujuk gambar di bawah :

2

1

Ok mari kita pergi lebih dalam bagaimana nak menjadi salah seorang seller di ebay yang mendapat pendapatan sampingan dari website ebay.

saya sentuh 1 produk sahaja iaitu Jam tangan yang terjual di ebay setiap 3 saat

ni adalah antara jam yang mendapat jualan terbanyak di ebay3

cuba anda kira sikit berapa sale jualan seller ebay ini.

$3.51 x 10273 unit = $36058 = RM159,793.77

Kalau kita ambil 10% sahaja profit dari sales ni dah dapat RM15,979.38. Banyakkan?

cukuplah untuk buat bayar pampers anak sampai dia umur 20 tahun. hehe..

Berdasarkan data jualan di ebay dalam masa 3 bulan sahaja ( 30 okt 2016 – 27 Jan 2017) jumlah jualan jam tangan di website ebay.com adalah sebanyak $18,103,722.11 = RM80,228,019.84

dan jumlah jam yang terjual adalah sebanyak 281,417 unit!

 

80 JUTA++ RINGGIT MALAYSIA TRANSAKSI JUAL JAM DALAM MASA 3 BULAN SHJ

3.1

banyak tak?

ok mari kita tengok ada tak dalam RM80 juta ++ jualan tu  termasuk ebay seller dari Malaysia..

ada tak seller Malaysia yang menyumbang hasil jualan sebanyak RM80 juta ++ tu.

so cuba tengok gambar kat bawah ni

3.2

hasil dari data yang saya analisis ni terdapat sebanyak 1314 iklan (listing) di ebay.com yang merupakan seller dari Malaysia.

Ramai kan seller Malaysia yang jual jam senyap-senyap tanpa anda sedari?

nak tau lebih detail lagi siapa dia ni?

apa jam yang dia jual?

siapa supplier?

macam mana nak buat?

ok saya ceritakan sikit macam mana prosesnya..

ni haa antaranya..

3.3

seller ni jual jam custom made, atau dalam erti kata lain orang panggil barang Print on demand (POD)

berapa dah dia jual?

$16.14 x 80 unit = $1291.2 = RM5722.05

Seller ni dah dapat sales sebanyak RM5700++ hanya dari jualan jam ni shj

mana supplier?

ni suppliernya

3.4

Harga datang USD8.49.

mari belajar kira anggaran untung bersih hasil jualan jam ni ye

$16.14(sale) + $0 (shipping charge) -$8.49(cost item)-$0(shipping cost) – $1.61(ebay fees)-$0.77(paypal fees) = $5.27

so anggaran untung bersih adalah $5.27 x 80 unit = $421.6 x RM4.4316 =RM1868.35

Anggaran margin adalah 32.65% dari hasil jualan.

 

anda boleh rujuk website supplier di sini. www.artsnow.com.

nak subcribe supplier ni ada bayaran bulanan sebanyak USD19.95. dalam RM90 la..

3.5

tapi sangat berbaloi-baloi. bayar bulanan RM90 shj, tapi dapat profit RM1800++ secara part time shj.

ok lah kan?

 

saya harap, anda semakin terbuka minda untuk cuba luangkan masa untuk belajar membina bisnes di ebay

 

awal-awal anda niaga di ebay memang takkan dapat untung yang lumayan. perniagaan di ebay bukan macam skim cepat kaya, anda perlu belajar macam mana nak bina Detail Seller Rating (DSR) di ebay dahulu.

 

setelah anda dah ada sejarah pernah menjual di ebay, barulah ebay akan confident untuk naikkan selling limit account ebay anda, dan paypal dah tak hold duit anda di ebay.

 

Ada banyak cara nak belajar, anda boleh belajar sendiri dengan cara melalui blog ni shj. dah ada ramai yang berjaya buat sales melalui bacaan di blog ini sahaja. Alhamdulillah. syabas sy ucapkan bagi yang terus ambil tindakan!

boleh baca komen ikhlas sister di bawah ni.

4

setelah anda berjaya menjual di ebay, apa yang anda perlu belajar adalah bagaimana nak mengelakkan akaun dari kena suspend.

orang yg dah pernah niaga di ebay dan dah pernah merasa kena suspend je yang tau macam mana pedihnya nak bangun semula dan nak start build up akaun dari zero..

anda boleh explore sendiri dengan cara bereksperimen sendiri, tapi serius sangat ambil masa

nak lagi cepat, anda cari orang yg dah berpengalaman dengan selok belok bisnes di ebay.

saya ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship shj

boleh rujuk di sini  –> Panduan Bisnes di ebay<—

 

PS : saya juga ada buat Bengkel eBay intelligence pada 19 Ogos di office saya di Parit Raja Batu Pahat. TERHAD untuk 25 orang shj. kalau nak join, boleh whatsapp assistant sy terus di 013 242 2297 ( Dr ina)

Salam Usahawan dari saya,

Zul Ariffin Maarof

Pengarah Urusan

Zul Ariffin Training & Consultancy ( ZAT Consultancy)

Share dengan rakan andaShare on Facebook